10th science Chapter 3rd objective English medium


For chapter 2nd click here 👇👇

Chapter 2 acid, base and salt

By vikas lodhi



VENUS BHATNAGAR SCIENCE INSTITUTE INDORE

   

                         CHAPTER - 3

              (METAL AND NON-METALS)


MP Board 10th science chapter 3 multiple choice question


Question 1.  What kind of element is carbon?
(a) Metal
(b) Metalloid
(c) Non-metal
(d) An alloy

Answer:     (c) Non-metal

Question 2.  A metal of daily use which does not get rusted is:
(a) Steel
(b) Iron
(c) Gold
(d) Silver

Answer:   (a) Steel

Question 3.  Liquid non-metal at room temperature:
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Mercury
(d) Bromine

Answer: (c) Mercury

Question 4.  Steel is primarily made up of:
(a) Fe and C
(b) Cu and C
(c) Fe and S
(d) Zn and C

Answer: (a) Fe and C


Question 5. Silver is coated over iron in electroplating, it represents:
(a) Silver is more reactive than Iron.
(b) Iron is more reactive than silver.
(c) Both are equally reactive
(d) None of above.

Answer:  (b) Iron is more reactive than silver.

Question 6.  Brass is an alloy of:
(a) Cu and Mn
(b) Cu and Zn
(c) Cu and Fe
(d) Cu, Fe and Zn.

Answer:(b) Cu and Zn

Question 7.  During electrolytic refining of a metal, metal gets deposited at:
(a) Anode
(b) Cathode
(c) Solution
(d) None

Answer: (b) Cathode

Question 8. What basic physical property can differentiate metal and non-metal?
(a) Hardness
(b) Lustre
(c) Both (a) and (b)
(d) None

Answer: (c) Both (a) and (b)

Question 9. We can cut ………. metal with an ordinary knife:
(a) Sodium
(b) Carbon
(c) Gold
(d) Silver

Answer: (a) Sodium

Question 10. Hardest metal present in our nature is:
(a) Gold
(b) Diamond
(c) Tungsten
(d) Copper

Answer: (c) Tungsten

Question 11. Lustrous non-metal is:
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Iodine
(d) Gold

Answer: (c) Iodine

Question 12. Iron pyrites contain which constituent other than Fe:
(a) Co
(b) Cl
(c) S
(d) Pt

Answer:  (c) S

Question 13.  When a metal reacts with water, it forms:
(i) Metal
(ii) H2
(iii) Metal hydroxide
Choose the best combination:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) All

Answer:  (c) (ii) and (iii)

Question 14.  Metal forms salts when it reacts with:
(a) Acid
(b) Water
(c) Another Metal
(d) Oxygen

Answer:
(a) Acid

Question 15.  What kinds of metals are coin metals (Cu, Ag, Au)?
(a) Most reactive
(b) Non-reactive
(c) Least reactive
(d) None

Answer:  (c) Least reactive

Question 16.  What kinds of metals are noble metals?
(a) Most reactive
(b) Non-reactive
(c) Least reactive
(d) None

Answer: (b) Non-reactive

Question 17. Arrange the following metals in descending order of reactivity – Na, Al, Au, H:
(a) Na > Al > Au>H.
(b) H < Au < Al < Na.
(c) Au > Al > Na > H.
(d) Na > Al > H > Au.

Answer:  (b) H < Au < Al < Na.

Question 18. When a metal reacts with oxygen, it forms:
(a) Hydrated metals
(b) Metal oxides
(c) Non-metals
(d) Oxygen

Answer:  (b) Metal oxides

 

Question 19.Which metal violently reacts with cold water?

(a) Cu and Ag
(b) Au and Ag
(c) K and Na
(d) Hg

Answer:  (c) K and Na

Question 20.  Metals that do not react with water at all are:
(a) Alkali metal
(b) Alkaline eater
(c) Lanthanides
(d) Coin metals

Answer: (d) Coin metals

Question 21. Aluminium develops a thin layer of oxide when exposed to air, this process is called:
(a) Anodization
(b) Amalgamation
(c) Corrosion
(d) Rancidity

Answer: (c) Corrosion

Question 22.  When water reacts with metal, which gas is evolved in the reaction?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Sulphur dioxide

Answer:  (b) Hydrogen

Question 23.  What will be the missing product of the following reaction?
Ca(s) + 2H2O → Ca(OH)2(aq) + ….
(a) O2
(b) CaO
(c) H2
(d) O3

Answer: (c) H2

Question 24. Which solution or reagent can dissolve gold and platinum?
(a) Conc. H2SO4
(b) Conc. HCl
(c) Conc. HNO3
(d) Aqua regia

Answer: (d) Agua regia

Question 25.  Benchmark element of the reactivity series is –
(a) Au
(b) H
(c) Na
(d) Fe
Answer: (b) H

Question 26.  Elements more electropositive in nature are:
(a) Metals
(b) Non-metals
(c) Metalloids
(d) None

Answer: (a) Metals

Question 27.  Ionic solids are:
(a) Solid and hard
(b) Having high boiling and melting point
(c) Both (a) and (b)
(d) None

Answer:  (c) Both (a) and (b)

Question 28.  Ore of metals with high reactivity can be separated by:
(a) Roasting
(b) Calcination
(c) Electrolysis
(d) Reduction process

Answer: (c) Electrolysis

Question 29.  Thermionic reactions are:
(a) Displacement reactions of highly exothermic nature
(b) Endothermic reaction
(c) Both (a) and (b)
(d) Electrolytic reduction reactions.

Answer:   (c) Both (a) and (b)

Question 30.  Rusting is an example of:
(a) Electrolysis
(b) Calcination
(c) Corrosion
(d) None

Answer: (c) Corrosion

Question 31. Which compounds of metals are basic in nature?
(a) Hydrides
(b) Chlorides
(c) Cyanides
(d) Oxides

Answer:  (d) Oxides

Question 32. When metal reacts with water which gas is liberated?
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Metal oxide
(d) All of these

Answer:   (b) Hydrogen

Question 33.  Which of the following gas is produced when dilute H2SO4 reacts with iron?
(a) Oxygen gas
(b) Hydrogen gas
(c) Both
(d) None of these

Answer:  (b) Hydrogen gas

Question 34. What happen when Zinc is added to iron (II) sulphate Zn(s) + Fe(s):
(a) ZnSO2 + FeO2
(b) ZnSO2(aq) + Fe(s)
(c) ZnFe + 2Ov
(d) None

Answer: (b) ZnSO2(aq) + Fe(s)

Question 37. Choose the best reason from the following for why ionic compounds have high melting points:
(a) Electrostatic forces
(b) Low magnetic forces
(c) (a) and (b) both
(d) None of these

Answer: (a) Electrostatic forces

Question 38. Which of the following is gangue?
(a) Water
(b) Metals
(c) Rocks
(d) CO2

Answer: (c) Rocks

Question 39.
Sodium, potassium and lithium are:
(a) Very less reactive
(b) More reactive and react with air
(c) Easily converted to oxides
(d) None

Answer:  (b) More reactive and react with air

Question 40.
Choose from following ways to prevent the rusting of iron:
(a) Oiling
(b) Greasing
(c) Galvanisation
(d) All (a), (b) and (c)

Answer: (d) All (a), (b) and (c)

Fill in the blanks:

  1. Metal generally give ……………Oxides when dissolved in water.
  2. Li, Na and K are …………… metals.
  3. K and Na catch fire when exposed to ……….
  4. Ag and Au ………….. react with water at all.
  5. Aluminium is positioned ……………. hydrogen in reactivity series.
  6. …………………….. is called royal water.
  7. Metal is displaced from their ……………… or …………….. form.
  8. Metal gives salt when it reacts with…….
  9. Hydrogen is not liberated when metal reacts with ……….. acid.
  10. Ionic compounds are ……………………….. in water.
  11. Ionic compounds are hard but …………….. in nature hence break into pieces when pressure is applied.
  12. Earth’s …………….. is main source of metal.
  13. Minerals containing metals are called ……………….
  14. Sulphide ores contain metals with ………………. reactivity.
  15. Carbonate ore is converted to their metal oxides by the process of …………
  16. Electrolysis is done to the ores of ……………….. reactivity to obtain pure metal.
  17. Impurities such as soil, sand etc. are called …………… in the ore.
  18. Bronze is a homogeneous mixture of ……………… and …………….

Answers:

  1. basic
  2. soft
  3. air
  4. do not
  5. above
  6. Aqua regia
  7. solution, molten
  8. alkali
  9. nitric acid
  10. soluble
  11. brittle
  12. crust
  13. Ores
  14. low
  15. Calcination
  16. high
  17. gangue
  18. copper, tin


For chapter no. 4 click here 👇👇

§ THANKS FOR READING §


©Copyright Venus Bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

     [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 


Download our android app - "Venus bhatnagar"

By vikas lodhi



#### if you like our contents please comment and share with your friends and classmates. ####

####The special thing do not forget to visit our home page ####

#### For more interesting and knowledgeable content  updates follow us on :

Facebook : Venusbhatnagar78@gmail.com 

Instagram : venus_bhatnagar_official 

YouTube : venus bhatnagar science institute 

Twitter : venus_bhatnagar_official 

Telegram : 6265109693 







Comments

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi