10th science Chapter 4th objective English medium

 

For chapter no. 3rd click here 👇👇

Chapter - 3 Metal and non-metal

By vikas lodhi 



VENUS BHATNAGAR SCIENCE INSTITUTE INDORE 

                        CHAPTER - 4

       (     CARBON AND ITS COMPOUND      ) 



Question 1. Which of the following is a three-carbon compound?

(a) Ethene
(b) Ethane
(c) Propane
(d) Acetylene

Answer: (c) Propane

Question 2.  Which one of the following is an unsaturated hydrocarbon?
(a) Acetylene
(b) Butane
(c) Propane
(d) Decane

Answer: (a) Acetylene

Question 3. Two neighbours of homologous series differ by:
(a) -CH
(b) -CH2
(c) -CH3
(d) -CH4

Answer: (b) -CH2

Question 4. General formula of alkanes is –
(a) CnH2n+2
(b) CnH2n
(c) CnH2n-2
(d) CnHn

Answer: (a) CnH2n+2


Question 5. Which of the following represents alkynes?
(a) -C – C-
(b) -C = C-
(c) -C ≡ C-
(d) None of these

Answer: (c) -C ≡ C-

Question 6. Which of the following represents ketones?
(a) -C = O
(b) -OH
(c) -CHO
(d) COOH

Answer: (a) -C = O

Question 7. Which of the following is not an aliphatic hydrocarbon?
(a) ethene
(b) ethane
(c) propyne
(d) benzene

Answer: (d) benzene

Question 8. Complete combustion of a hydrocarbon gives:
(a) CO + H2O
(b) CO2 + H2O
(c) CO + H2
(d) CO2 + H2

Answer: (b) CO2 + H2O

Question 9. Which is NOT correct for isomers of a compound?
(a) They differ in physical properties.
(b) They differ in chemical properties.
(c) They have the same molecular formula.
(d) They have the same structural formula.

Answer: (d) They have the same structural formula.

Question 10. Buckminsterfullerene is an example of ………….. of carbon.
(a) an isomer
(b) an isotope
(c) an allotrope
(d) a functional group

Answer: (c) an allotrope

Question 11.  Who prepared urea for the first time by heating ammonium cyanate?
(a) Wohler
(b) Lavoisier
(c) Fuller
(d) Haber

Answer: (a) Wohler

Question 12. Hexanone is a four-carbon compound with the functional group:
(a) Carboxylic acid
(b) Aldehyde
(c) Ketone
(d) Alcohol

Answer: (c) Ketone

Question 13. Major constituent of LPG is ………….
(a) Ethene
(b) Butane
(c) Propane
(d) Pentane

Answer: (b) Butane

Question 14. The gas used in welding and cutting metals is:
(a) Ethyne
(b) Ethene
(c) Ethane
(d) Propane

Answer:  (a) Ethyne

Question 15. How is carbon atoms arranged in Buckminster fullerenes?

(a) Triangle shape
(b) Hexagonal array
(c) Football shape
(d) None

Answer: (c) Football shape

Question 16. Vinegar is a solution of –
(a) 40%-45% acetic acid.
(b) 90%-95% acetic acid.
(c) 5-20% acetic acid and water.
(d) 35-40% acetic acid and water.

Answer:  (c) 5-20% acetic acid and water.

Question 17. How many covalent bonds are there in Bromoethane?
(a) 4
(b) 6
(c) 10
(d) 7

Answer: (d) 7

Question 18. Which functional group is present in propane?
(a) Aldehyde
(b) No group
(c) Ketone
(d) Alcohol

Answer:  (b) No group

Question 19. Which compound/molecule is being presented by the following formula: H: C:: C: H
(a) Ethane
(b) Ethene
(c) Ethyne
(d) None of these

Answer: (b) Ethene

Question 20. Next homologous to C2H5OH will be:
(a) CH4
(b) C2H6
(c) C3H5
(d) C3H7OH

Answer: (d) C3H7OH

Question 21. When we burn naphthalene it produces:
(a) Smoky flame
(b) Non-sooty flame
(c) Colourless flame
(d) No flame

Answer: (a) Smoky flame

Question 22. Bunsen burner is used for:
(a) making food.
(b) study flames type.
(c) low heating work.
(d) all the above.

Answer: (c) low heating work.

Question 23.   What is the name of CH3-CH2-Br? Choose from the following:
(a) Hex-1-one
(b) Hexanal
(c) Ethanoic acid
(d) None

Answer:  (d) None

Question 24. What happens on the litmus test of soap?
(a) No change
(b) Red litmus turns blue
(c) Red litmus turn purple
(d) Red litmus turn green

Answer:  (b) Red litmus turns blue


For chapter no. 5th click here 👇👇

Chapter- 5 periodic classification of elements

§ THANKS FOR READING §


©Copyright Venus Bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

     [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 


Download our android app - "Venus bhatnagar"

By vikas lodhi



#### if you like our contents please comment and share with your friends and classmates. ####

####The special thing do not forget to visit our home page ####

#### For more interesting and knowledgeable content  updates follow us on :

Facebook : Venusbhatnagar78@gmail.com 

Instagram : venus_bhatnagar_official 

YouTube : venus bhatnagar science institute 

Twitter : venus_bhatnagar_official 

Telegram : 6265109693 







Comments

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi