10th science Chapter 2nd objective English medium

 

For chapter no. 1st click hereπŸ‘‡πŸ‘‡

Chapter 1 chemical reaction and equations 

By vikas lodhi



VENUS BHATNAGAR SCIENCE INSTITUTE INDORE 


                       CHAPTER - 2  

            ( ACID, BASE AND SALT) 

MP Board Class 10th Science Chapter 2 Multiple Choice Questions

Question 1.    The rang of a pH scale is:


(a) 1 – 10
(b) 1 – 100
(c) 0 – 14
(d) 1 – 14 

Answer:      (c) 0 – 14

Question 2.  pH is defined as:

(a) The logarithm of hydrogen ion concentration(

b) The negative logarithm of hydrogen ion concentration

(c) Hydrogen ion concentration
(d) None of the above

Answer:    (a) The logarithm of hydrogen ion concentration


Question 3.   Which of the following solution will have pH = 7?
(a) Tea

(b) The salt solution in distilled water

(c) Hydrochloric acid solution
(d) Water distilled with chlorine gas.

Answer:   (b) The salt solution in distilled water

Question 4.   Which colour indicate neutral solution on a pH paper?
(a) Brown
(b) Green
(c) Purple
(d) White or transparent

Answer:   (b) Green

Question 5.  A solution is acidic if:
(a) it releases H+ ions in the solution.
(b) it has a pH of less than 7.
(c) it has dark red, orange or greenish-yellow colour on a pH paper.
(d) all of the above.

Answer:   (d) all of the above.

Question 6.   “p” in pH stands for:
(a) Phosphorus
(b) Potenz
(c) Potential
(d) Polarity

Answer:  (b) Potenz

Question 7.  Four different jars A, B, C, D contains hydrochloric acid, black coffee, ammonia and soap solution. Choose the order of decreasing acidic strengt

Question 8.   How can we find the pH of a solution?
(a) By dipping pH paper in it.
(b) By dropping some solution over pH paper.
(c) By heating pH paper in vapours of solution.
(d) By pouring all the solution over pH paper.

Answer:
(a) By dipping pH paper in it.

Question 9.  Lemon juice gives orange colour over pH paper. What is its nature?
(a) Strong Acid
(b) Basic
(c) Neutral
(d) Moderate acid

Answer:
(a) Strong Acid

Question 10. Pure water has a pH = 7, while distilled water has pH = 8 – 10, it represents that distilled water is:
(a) Slightly basic
(b) Strong base
(c) Mild acid
(d) Strong acid

Answer:     (a) Slightly basic

Question 11.  On a pH paper, pH values of 1 and 8 are represented by colours:
(a) Yellow and Orange
(b) Purple and Greenish
(c) Red and Bluish Green
(d) Green and Red

Answer:  (c) Red and Bluish Green

Question 12.  Which of the following acids gives a dark red colour?
(a) Lemon juice
(b) Hydrochloric acid
(c) Acetic acid
(d) Nitric acid

Answer:   (b) Hydrochloric acid

Question 13. How pOH can by represented?
(a) -Log [H+] = pOH
(b) -Log [H] = pOH
(c) -Log [pH] = pOH
(d) -Log [OH] = pOH

Answer:   (d) -Log [OH] = pOH

Question 14. If [H+] is 1.0 × 10-9 mole, what will be pH of solution?
(a) 10-9
(b) 1
(c) 9
(d) -9

Answer:     (c) 9

Question 15.  What is the nature of citric acid?
(a) Basic
(b) Acidic
(c) Neutral
(d) Both a and b

Answer:  (b) Acidic

Question 16. What is the nature of Sodium Hydroxide?
(a) Basic
(b) Acidic
(c) Neutral
(d) Unpredictable

Answer:  (a) Basic

Question 17.     pH > 7 represents?
(a) Basic solutions
(b) Acidic solutions
(c) Neutral solution
(d) All

Answer:     (a) Basic solutions

Question 18.      pH < 7 represents?
(a) Basic solutions
(b) Acidic solutions
(c) Neutral solution
(d) All

Answer:     (b) Acidic solutions

Question 19.   Hydrogen ion concentration for pure water is:
(a) 7
(b) 10-7
(c) 10-7 mole/litre
(d) 107 moles/litre

Answer:     (c) 10-7 mole/litre


For chapter no. 3rd click here πŸ‘‡πŸ‘‡

Chapter - 3 Metal and non-metal


§ THANKS FOR READING §


©Copyright Venus Bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

     [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 


Download our android app - "Venus bhatnagar"

By vikas lodhi



#### if you like our contents please comment and share with your friends and classmates. ####

####The special thing do not forget to visit our home page ####

#### For more interesting and knowledgeable content  updates follow us on :

Facebook : Venusbhatnagar78@gmail.com 

Instagram : venus_bhatnagar_official 

YouTube : venus bhatnagar science institute 

Twitter : venus_bhatnagar_official 

Telegram : 6265109693 










Comments

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi