10th science Chapter 1 objective English medium


By vikas lodhi



VENUS BHATNAGAR SCIENCE INSTITUTE INDORE 

                           CHAPTER   -  1 

   ( CHEMICAL REACTION AND EQUATIONS) 


Question 1.  The burning of magnesium in air results in weight gain of products, it shows:
(a) Physical change in magnesium
(b) A chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift
(c) No change
(d) Both (a) and (b) are correct.

Answer: (b) A chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift

Question 2. Which one of the following is not a chemical reaction?
(a) Rusting of iron materials
(b) Cooking food
(c) Melting of ice
(d) Burning paper

Answer: (c) Melting of ice

Question 3. Which one of the following is not a characteristic of a chemical change?
(a) Change in colour
(b) Evolution of gas
(c) Change in temperature
(d) Change in size

Answer: (d) Change in size

Question 4. The balanced chemical reaction is represented with:
(a) The exact amount of material used.
(b) Correct formulation and their ratio being used.
(c) Products only.
(d) Reactants only.

Answer:  (b) Correct formulation and their ratio being used.

Question 5. Which one of the following is not mentioned in a balanced chemical reaction?
(a) Temperature and pressure
(b) State of reactants and products
(c) Mass of reactants and products
(d) Formulae of reactants and products

Answer:  (b) State of reactants and products

Question 6. The breaking down of food to CO2 and H2O is a type of:
(a) Exothermic reaction
(b) Endothermic reaction
(c) Reactions without temperature change
(d) Reactions without energy change

Answer:  (a) Exothermic reaction

Question 7. The burning of magnesium in the air is represented by the following equation:
2Mg + O2 → 2MgO
It is a type of:
(a) Displacement reaction
(b) Double displacement
(c) Combination reaction
(d) Corrosion

Answer: (c) Combination reaction

Question 8. Which one of the following is a kind of combination reaction?
(a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(s)
(b) CuO(s)+ H2(g) → Cu(s) + H2O
(c) ZnO(s) + C(s) → Zn(s) + CO(g)
(d) None of above.

Answer: (a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(s)

Question 9. Photosynthesis is a:
(i) Endothermic reaction
(ii) Exothermic reaction
(iii) Catalytic reaction
Choose correct combination:(

a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) only

Answer:
(c) (ii) and (iii)


Question 10. Dry fruits if not consumed for a long time get rotten because of:
(a) Temperature change
(b) Rusting
(c) Rancidity
(d) None of the above

Answer: (c) Rancidity

Question 11. A chemical reaction involves:
(a) breaking of bonds
(b) formation of bonds
(c) no change
(d) both breaking and formation of bonds

Answer: (d) both breaking and formation of bonds

Question 12. A balanced chemical equation has:
(a) Equality of mass at both side of reaction.
(b) Equality of atoms at both side of reaction.
(c) Equality of numbers of elements at both side of reaction.
(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

Question 13. Combustion of food at the cellular level of our body is:
(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) Redox
(d) Heating

Answer: (a) Oxidation

Question 14. Lemon contains:
(a) Formic acid
(b) Citric acid
(c) Succinic acid
(d) Ascorbic acid.

Answer: (b) Citric acid

Question 15. Food gives a bad taste and a bad smell sometimes, because of:
(a) Rancidity
(b) Displacement
(c) Heating
(d) None

Answer: (a) Rancidity

Question 16. The formation of water from its components gases is an example of:
(a) Combination reaction
(b) Oxidation reaction
(c) Decomposition reaction
(d) Reduction reaction

Answer: (a) Rancidity

Question 17. The sign in a reaction indicates:
(a) release of gas
(b) equilibrium
(c) formation of a precipitate
(d) lowering of temperature

Answer: (b) equilibrium

Question 18. Silver develops a black colour layering after some time in the open air, because of:
(a) Rancidity
(b) Displacement
(c) Heating
(d) Corrosion

Answer: (d) Corrosion, 



For chapter no. 2nd click here 👇👇👇

Chapter 2. Acid, base and salt


§ THANKS FOR READING §


©Copyright Venus Bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

     [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 


Download our android app - "Venus bhatnagar"

By vikas lodhi



#### if you like our contents please comment and share with your friends and classmates. ####

####The special thing do not forget to visit our home page ####

#### For more interesting and knowledgeable content  updates follow us on :

Facebook : Venusbhatnagar78@gmail.com 

Instagram : venus_bhatnagar_official 

YouTube : venus bhatnagar science institute 

Twitter : venus_bhatnagar_official 

Telegram : 6265109693 




Comments

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi