11th chemistry chapter 10 ( S - block elements) notes

Mp board 11th chemistry chapter 10  (s- block elements) 

मप्र बोर्ड 11वीं केमिस्ट्री चैप्टर 10 (एस- ब्लॉक एलिमेंट्स)  

By_  vikas lodhi 

CLASS - 11TH

CHEMISTRY 


 CHAPTER 10 : S- BLOCK ELEMENTS 





Important points

 Groups (1 & 2) belong to the s-block of the Periodic Table. 

 

Group 1 consists of : lithium, sodium, potassium, rubidium, caesium and 

francium and collectively known as the alkali metals.

 

Group 2 include : beryllium, magnesium,calcium, strontium, barium and 

radium. Except Beryllium they are known as alkaline 

 

Physical properties-


a) Large atomic radii: The atomic radii of alkali metals are the largest in their 

respective periods. These increase as we travel down the group. 


b) Large ionic radii: The ionic radii increase as we move down the group due to the 

addition of a new energy shell with each succeeding element. 


c) Low ionization enthalpy: The ionization enthalpies decrease as we move down 

the group.The ionization enthalpies of the alkali metals are the lowest due to 

loosely held s- electron. 


d) Hydration enthalpy: It decreases with the increase in ionic radii.The hydration 

enthalpy of Li ion is the maximum and the hydration enthalpy of Cs ion is the 

minimum. 


e) Oxidation state: The alkali metals exhibit oxidation state of +1 in their 

compounds and are strongly electropositive in character. The electropositive 

character increases from Li to Cs. 


f) Metallic character: The metallic character increases down the group. 


g) Melting point and boiling point:: The m p and b p of alkali metals are very low and decrease with increase in atomic number. 


h) Nature of bonds formed: These metals form ionic bonds. The ionic character increases as we down the group. 


i) Flame colouration: All the alkali metals impart a charactersistic colour to the flame. 


j) Photoelectric effect: Alkali metals (except Li) exhibits photoelectric effect. 


 Chemical features of alkali metals:


a) Reducing character: As the ionization enthalpies of the alkali metals decrease 

down the group their reducing character or reactivity in the gaseous state increases down the group. i.e., Li < Na < K < Rb < Cs . 


b) Reaction with dihydrogen: Alkali metals react with dry hydrogen at about 673 K to form crystalline hydrides which are ionic in nature and have high melting points. 

 Heat 2 M + H2 2M + H-


c) Oxides and hydroxides: Alkali metals when burnt in air form different compounds, for example the alkali metals on reaction with limited quantity of oxygen form normal oxides ( M2O) M= Li, Na, K, Rb, Cs


d) Reaction with halogens: The members of the family combine with halogen to form corresponding halides which are ionic crystalline solids. Reactivity of alkali metls with particular halogen increases from Li to Cs. 


e) Reaction with water: Alkali metals react with water and other compounds containing acidic hydrogen atoms such as hydrogen halides, acetylene etc. to 

liberate hydrogen gas. 


f) Solubility in liquid ammonia: All alkali metals dissolve in liquid ammonia giving deep blue solutions which are conducting in nature. 


g) Reaction with sulphur and phosphorus: Alkali metals react with sulphur and phosphorus on heating to form sulphides and phosphides respectively. 

 

Diagonal relationship between Li and Al 


Li resembles Mg mainly due to similarity in sizes of their atoms and ions. The main 


points of similarity are: 

i) Both are quite hard. 

ii) Both LiOH and Mg(OH)2 are weak bases. 

iii) Carbonates of both on heating decompose to produce oxides and carbondioxide. 

iv) Both react with nitrogen to give ionic nitrides. 

v) Nitrates of both decompose on heating to give oxides. 

vi) Both Li and Mg do not form solid bicarbonates. 

vii) Because of covalent character LiCl and MgCl2 are soluble in ethanol. 

viii) The hydroxides, bicarbonates and fluorides of both Li and Mg are sparingly 


soluble in water. 

 Biological importance of Na and K 

i) Sodium ions participate in the transmission of nerve signals. 

ii) Sodium ions also regulate flow of water across the cell membranes and in transport of sugars and amino acids into the cells. 

iii) Potassium ions are the most abundant cations within cell fluids, where they activate many enzymes, participate in oxidation of glucose to produce ATP. 

iv) Potassium ions in combination with sodium ions are responsible for transmission of nerve signals. 

v) The functional features of nerve cells depend upon the sodium potassium ion gradient that is established in the cell. 

 


Group 2 elements: Alkaline earth metals


(a) Atomic radii : The atomic radii of alkaline earth metals are fairly large though smaller than the corresponding alkali metals and they increase down the group. This is because on moving down the group, atomic radii increase primarily due to the addition of an extra shell of electrons in each succeeding element. 


(b) Ionic radii: the atoms of these elements form divalent ions which show the same trend of increase in their size down the group. 


(c) Ionization enthalpy: The alkaline earth metals have fairly low Ionizations enthalpies though greater than those of the corresponding elements of group 1 and 

this value decreases down the group.


(d) Hydration enthalpy: the Hydration enthalpies of alkaline earth metal ion decrease as the size of the metal ion increases down the Group 

Be2+ >Mg2+ >Ca2+ >Sr2+ >Ba2+ 


(e) Oxidation State: All the members of the family exhibit +2 oxidation state in their compounded and the form divalent cations (M2+) 


(f) Electro negativity : The electro negativity values of alkaline earth metals are quite close to those of alkali metals, though slightly more.

 

(g) Metallic Character : Alkaline earth metals have stronger metallic bonds as compared to the alkali metals present in the same period. 


(h) Melting and boiling point : The melting and Boiling points of these metals are higher than those of alkali metals present in the same period. 


(i) Colouration to the flame : With the exceptio9n of beryllium and magnesium, the rest of the elements impart characters in colour to the same flame. For example, Be Mg Ca Sr Ba Ra 

 - - Brick Red Crimson Grassy Green Crimson 


J) Complex formation: Generally the members do not form complexes. However, smaller ions ( Be & Mg Ions) form complexes with the electron donor species 


k) Formation of organo-metallic compounds: Both beryllium and magnesium form a number of organo-metallic compounds containing M-C bond with certain 

organic compounds. For example, magnesium reacts with alkyl halide in the presence of dry ether to give Grignard reagent. 


l) Reducing character: Alkaline earth metals are weak reducing agent than the corresponding alkali metals which have lower ionization enthalpies and comparatively bigger atomic sizes. 


m) Reaction with oxygen: With the exception of Ba and Ra which form peroxides ( MO2) rest of the metals form normal oxides (MO) on heating with excess of oxygen. 


n) Reaction with halogens: The members of the family combine directly with halogen at appropriate temperature to form corresponding halides. 


o) Reaction with water: The members of this group are less reactive towards water as compared to the corresponding alkali metals because these are less l ectropositive in nature. 


p) Reaction with hydrogen: The members except Be combine with hydrogen directly upon heating to form metal hydrides. 


Uses of some important compounds:- 


(i) Caustic soda: 

 It is used: in soap, paper, textile, petroleum industry 


ii) Sodium carbonate 

It is used: 

a) in glass and soap industry 

b) in paper making and textile manufacturing 

c) in paint and dye stuffs 

d) in metal refining

e) in production of sodium compounds such as borax, caustic soda, sodium phosphate etc. 


iii) Quick lime: 

It is used: 

a. in the preparation of cement, glass and calcium carbide. 

b. In the purification of sugar 

c. In softening of hard water d. As a flux in the extraction of metal 


iv) Lime stone:

It is used 

a) as building material 

b) in the manufacture of quick lime 

c) in Solvay process to prepare Na2CO3 as it is a source of CO2

d) in metallurgy for the extraction of iron 

e) in toothpaste and certain cosmetics 


v) Cement:

It is an important building material. It is used in concrete and reinforced 

concrete, in plastering and in the construction of bridges, dams and buildings. 


vi) Plaster of paris:

It is used 

a) in making moulds for pottery and ceramics etc. 

b) in surgical bandages for setting broken bones of the body 

c) for making statues, models, decorative materials and black board chalk. 

 

Biological importance of Ca and Mg 


i) Magnesium ions are concentrated in animal cells and Calcium ions are 

concentrated in body fluids, outside the cell. 

ii) All enzymes that utilize ATP in phosphate transfer require magnesium ion 

as cofactor. 

iii) In green plants magnesium is present in chlorophyll. 

iv) Calcium and magnesium ions are also essential for the transmission of 

impulses along nerve fibres. 

v) Calcium ions are important in blood clotting and are required to trigger the contraction of muscles. 

vi) Calcium ions also regulate the beating of the heart. 




One mark questions: 

1. Why are halides of beryllium polymeric? 

Ans:- the halides of Be are electron deficient as their octets are incomplete. 

Therefore, to complete their octets, the halides polymerize. 

2. Name the groups which constitute s-block elements. 

Ans:- group-1 and 2 

3.Arrange the alkaline earth metal carbonates in the decreasing order of thermal 

stability. 

Ans:- BaCO3 > SrCO3 > CaCO3 > MgCO3 > BeCO3

4.Write the general electronic configuration of s-block elements. 

Ans:- [Noble gas] ns1-2

5.What is the chemical formula of Plaster of Paris? 

Ans:- CuSO4.1/2H2O 

6.Name the compound which can be obtained by Solvay’s process.

Ans:- Sodium carbonate 

7.How does the basic character of hydroxides of alkali metals vary down the group? 

Ans:- Increases down the group 

8.Which out of MgSO4 or BaSO4 is more soluble in water? 

Ans:- MgSO4 

9.Name radioactive elements of group 1 and 2. 

Ans:- Francium and Radium. 

10.Which elements of alkaline earth metals family do not give characteristic flame 

colouration? 

Ans:- Be and Mg 

Two marks questions

1. Among the alkali metals which has 

(i) Highest melting point 

(ii) Most electropositive character 

(iii) Lowest size of ion 

(iv) Strongest reducing character. 

Ans:- (i) Li (ii) Cs (iii) Li (iv) Li 

2. Complete the following reactions: 

(i) Mg(NO3)2

(ii) LiOH 

(iii) Na2O + H2O 

(iv) Na + O2

Ans:- 

(i) 2Mg(NO3)2 2MgO + 4NO2 + O2 

(ii) 2LiOH Li2O + H2O 

(iii) Na2O + H2O Na2CO3

(iv) 2Na + O2 Na2O2

3. Name the chief factors responsible for anomalous behaviour or lithium. 

Ans:- the anomalous behaviour of lithium is because of its: 

(i) Small size of atom and ion, 

(ii) High ionization enthalpy, and 

(iii) Absence of d-orbitals in its Valence shell. 

4. Which out of Li and Na has greater value for the following properties: 

(i) Hydration enthalpy 

(ii) Stability of hydride 

(iii) Stability of carbonate 

(iv) Basic character of hydroxide 

Ans:- (i) Li (ii) Li (iii) Na (iv)Na

5. Why are alkali metals not found in nature? 

Ans. Alkali metals are highly reactive in nature due to low ionization enthalpy and 

strong electropositive character. They do not occur in free state and are always 

combined with other elements. As a result alkali metals are not generally found in 

nature. 

6. Why are lithium salts commonly hydrated and those of the other alkali ions 

usually anhydrous? 

Ans. In the lithium salt, the Li +

 ion due to very small size gets readily hydrated on 

coming in contact with moisture (water). Therefore, lithium salts are commonly 

hydrated. But the other alkali metal ions are comparatively big in size. They have 

therefore, lesser tendency to get hydrated. These salts are usually anhydrous. 

7. Beryllium and magnesium do not give colour to flame whereas other alkaline 

earth metals do so why? 

Ans: Beryllium and magnesium atoms in comparison to other alkaline earth metals 

are comparatively smaller and their ionisation enthalpies are very high. Hence, the 

energy of the flame in not sufficient to excite their electrons to higher energy levels. 

These elements, therefore, do not give any colour in Bunsen flame. 

7. Why are alkali metals soft and have low melting points? 

Ans: Alkali metals have only one valence electron per metal atom. As a result, the 

binding energy of alkali metal ions in the close-packed metal lattices are weak. 

Therefore, these are soft and have low melting point. 

8. Which out of the following and why can be used to store an alkali metal? 

 H2O, C2H5OH and Benzene 

Ans:- Benzene can be used to store an alkali metal because other substance react 

with alkali metal as: 

 Na + H 2O NaOH + 1/2H2

 Na + C2H5OH C2H5ONa + 1/2H2 

9. Why are alkali metals not found free in nature? 

Ans:- alkali metals are highly reactive and therefore, are not found free in nature, 

they are present in the combined state in the form of halides, oxides, silicates, 

nitrates, etc. 




Three marks questions


1. When an alkali metal dissolves in liquid ammonia the solution can acquire 

different colours. Explain the reasons for this type of colour change. 


Ans. The dissolution of the metal in liquid ammonia is accompanied by their 

formation of ammoniated electrons that give rise to dark colour. This is because 

ammoniated electrons absorb energy corresponding to the red region of the visible 

light. However, if the concentration increases above 3M, the colour changes to 

copper-bronze and the solution acquires metallic luster due to the formation of metal 

ion clusters. 

 M+(x+y)NH3 → [M(NH3)3] + [ e(NH3)]


2. In what ways lithium shows similarities to magnesium in its chemical 

behaviour? 


Ans. Li resembles Mg mainly due to similarity in sizes of their atoms and ions. The 

main points of similarity are: 

Both are quite hard. 

1 Both LiOH and Mg(OH)2 are weak bases. 

2 Carbonates of both on heating decompose to produce oxides and 

carbondioxide. 

3 Both react with nitrogen to give ionic nitrides. 



3. Discuss the various reactions that occur in the Solvay process. 


Ans. In Solvay ammonia process. 

When carbon dioxide is passed through a concentrated solution of brine saturated 

with NH3, NaHCO3 gets precipitated. NaHCO3 on subsequent heating gives Na2CO3. 

 NaCl + NH3 + CO2 + H2O → NaHCO3 + NH4Cl 

 2 NaHCO3 → Na2CO3 +CO2 + H2O 

CO2 needed for the reaction is prepared by heating calcium carbonate and the quick 

lime, CaO is dissolved in water to form slaked lime, Ca(OH)2

 CaCO3 → CaO + CO2

 CaO + H2O → Ca(OH)2

NH3 needed for the purpose is prepared by heating NH4Cl and Ca(OH)2

 2 NH4Cl + Ca(OH)2 → 2 NH3 + CaCl2 + H2O


4. What happen when (i) magnesium is burnt in air (ii) quick lime is heated with silica (iii) chlorine reacts with slaked lime (iv) calcium nitrate is heated? 


Ans. (i) A mixture of magnesium oxide and magnesium nitride is formed 

5Mg + O2 + N2 → 2 MgO + Mg3N2

In air 

 (ii) Calcium silicate is formed. 

 CaO + SiO2 → CaSiO3 

 (iii) Calcium oxychloride (bleaching powder) is formed 

 Ca(OH)2 + Cl2 → CaOCl2 + H2O 

 (iv) Nitrogen dioxide is evolved. 

Ca(NO3)2 CaO + 2 NO2 +O2 


5. Describe the importance of the following (i) limestone (ii) cement (iii) plaster of paris. 


Ans. i) Lime stone: It is used 

f) as building material 

g) in the manufacture of quick lime 

h) in Solvay process to prepare Na2CO3 as it is a source of CO2

i) in metallurgy for the extraction of iron 

j) in toothpaste and certain cosmetics 

ii) Cement: It is an important building material. It is used in concrete and reinforced 

concrete, in plastering and in the construction of bridges, dams and buildings.

iii) Plaster of paris: It is used 

d) in making moulds for pottery and ceramics etc. 

e) in surgical bandages for setting broken bones of the body 

f) for making statues, models, decorative materials and black board chalk. 


6. What happens when: 

a) Sodium metal is dropped in water? 

b) Sodium metal is heated in free supply of air? 

c) Sodium peroxide dissolves in water? 


Ans. a) Sodium metal catches fire and hydrogen gas is evolved 

 2Na + 2H2O 2NaOH + H2 + Heat 

 b) Sodium peroxide is formed 

 2Na + O2 Na2O2 

 c) (i) Sodium peroxide reacts with water at ordinary temperature to liberate oxygen gas 

Na2O2 + 2H2O 4 NaOH + O2

 ii) With ice cold water, H2O2 is formed 

Na2O2 + 2H2O 2 NaOH +H2 O2


7. State as to why

a) a solution of Na2CO3 is alkaline? 

b) alkali metals are prepared by electrolysis of their fused chlorides? 

c) sodium is found to be more useful than potassium? 


Ans. (a) Sodium carbonate being a salt of strong base (NaOH) and weak acid (H2CO3) forms alkaline solution upon hydrolysis Na2CO3 + 2H2O → 2NaOH + H2CO3 

 (b) Since the discharge potential of alkali metals is much higher than that of hydrogen, therefore, when the aqueous solution of any alkali metal chloride is 

subjected to electrolysis, H2 instead of the alkali metal is produced at the cathode. 

Therefore, to prepare alkali metals, electrolysis of their fused chlorides is carried out. 

( c ) Sodium is relatively more abundant than potassium. At the same time, it is also less reactive and its reactions with other substances can be better controlled. 



8. Why are potassium and cesium, rather than lithium used in photoelectric cells? 


Ans. The ionization enthalpy of lithium is quite high. The photons of light are not in 

a position to eject electrons from the surface of lithium metal. Therefore photoelectric effect is not noticed. However, both potassium and cesium have comparatively low ionization enthalpies. This means that the electrons can quite easily be ejected from the surface of these metals when photons of certain minimum frequency (threshold frequency) strike against their surface 



9. Why is Li2CO3 decomposed at a lower temperature whereas Na2CO3 at higher temperature? 


Ans. Li+ ion is very small in size. It is stabilized more by smaller anions such as oxide ion rather than large anions such as carbonate. Therefore Li2CO3 decomposes into Li2O on mild heating. On the other hand, Na+ ion is larger in size. It is stabilized more by carbonate ion than oxide ion. Hence, Na2CO3 does not undergo thermal decomposition easily. 



10.Explain why can alkali and alkaline earth metals not be obtained by chemical reduction methods? 


Ans. The metals belonging to both these families are very strong reducing agents. It is therefore not possible to reduce their oxides by reacting with common reducing 

agents like carbon (coke), zinc etc. These are normally isolated by carrying out the 

electrolysis of the salts of these metals in the molten state. 



Five marks questions:


1. Compare the solubility and thermal stability of the following compounds of the alkali metals with those of the alkaline earth metals.(a) Nitrates (b) Carbonates 

(c) Sulphates. 

Ans. Solubility: 

In case of alkali metals: Nitrates, carbonates and sulphates of alkali metals are soluble in water. In alkali metals lattice energies decrease more rapidly than the hydration energies, therefore their solubility increases down the group. 


In case of alkaline earth metals: Nitrates of all alkaline earth metals are soluble in water but their solubility decreases down the group because their hydration 

energies decrease more rapidly than their lattice energies. Since the size of CO32- and SO42- anions is much larger than the cations, therefore lattice energies remain almost constant with in a particular group. Since, the hydration energies decrease as we move down the group, therefore the solubility of alkaline earth metal carbonates and sulphates decrease down the group. However, the hydration energy of Be2+ and Mg2+ ions overcome the lattice energy factor and therefore BeSO4 and MgSO4 are readily soluble in water while the solubility of other sulphates decreases down the group from CaSO4 to BaSO4. 


Thermal Stability: 


a) Nitrates: Nitrates of both alkali and alkaline earth metals decompose on heating. All alkaline earth metal nitrates decompose to form metal oxide, NO2 and O2. 

2M(NO3)2 2MO + 4NO2 +O2 

M= Be, Mg, Ca, Sr, or Ba 

The nitrates of Na, K. Rb and Cs decompose to form metal nitrites and O2. 

2MNO3 2MNO2 +O2


However, due to diagonal relationship between Li and Mg, lithium nitrate 

decomposes like Mg(NO3)2 to form metal oxide, NO2 and O2. 

4LiNO3 2LiO2 + 4NO2 +O2 


b) Carbonates: Carbonates of alkaline earth metals decompose on heating to form metal oxide and carbon di oxide. 

 2MCO3 2MO + CO2 M= Be, Mg, Ca, Ba

Further as the electropositive character of the metal increases down the group the 

stability of these metal carbonates increases or the temperature of their decomposition increases. 



c) Sulphates: Sulphates of alkaline earth metals decompose on heating to form metal 

oxide and SO3. 

 MSO4 2MO + SO3 M= Be, Mg, Ca, Ba 

The temperature of decomposition of these sulphates increases as the electropositive 

character of the metal or the basicity of the metal hydroxide increases down the 

group. 

Among the alkali metals due to diagonal relationship, Li2SO4 decomposes like 

MgSO4 to form the corresponding metal oxide and SO3. 

Li2SO4 Li2O + SO3 

MgSO4 2MgO + SO3

 Other alkali metals are stable to heat and do not decompose easily. 

2. Compare the alkali metals and alkaline earth metals with respect to (i) ionization 

enthalpy (ii) basicity of oxides and (iii) solubility of hydroxides.. 

Ans. 

(i) Ionization enthalpy (I E): I E of alkaline earth metals are higher than those of 

alkali metals of group 1. This is because the atoms of alkaline earth metals have 

smaller size (due to higher nuclear charge) as compared to the alkali metals. 

(ii) Basicity of oxides: The oxides of alkali and alkaline earth metals dissolve in 

water to form their respective hydroxides. These hydroxides are strong bases. The 

hydroxides of alkaline earth metals are less basic than of alkali metals of the 

corresponding periods. This is due to their (i) high ionization enthalpy (ii) small 

ionic size and (iii) dipositive charge on the ions. 

As a result M-O bond in these hydroxides is relatively stronger than that 

of corresponding alkali metals and therefore does not break. 

(iii) Solubility of hydroxides: Because of smaller size and higher ionic charge, the 

lattice enthalpies of alkaline earth metals are much higher than those of alkali 

metals and hence the solubility of alkali metal hydroxides is much higher than 

that of alkaline earth metals. However the solubility of the hydroxides of both 

alkali and alkaline earth metals increase down the group due to large decrease in 

their lattice enthalpies as compared to their hydration enthalpies. 

3. Explain the significance of sodium, potassium, magnesium and calcium in 

biological fluids. 

Ans. Significance of sodium and potassium: 

(i) Sodium ions participate in the transmission of nerve signals. 

(ii)Sodium ions also regulate flow of water across the cell membranes and in 

transport of sugars and amino acids into the cells. 

(iii) Potassium ions are the most abundant cations within cell fluids, where they 

activate many enzymes, participate in oxidation of glucose to produce ATP


(iv) Potassium ions in combination with sodium ions are responsible for 

transmission of nerve signals. 

(v)The functional features of nerve cells depend upon the sodium potassium ion 

gradient that is established in the cell. 

Significance of Magnesium and Calcium: 

1. Magnesium ions are concentrated in animal cells and Calcium ions are 

concentrated in body fluids, outside the cell. 

2. All enzymes that utilize ATP in phosphate transfer require magnesium ion as 

cofactor. 

3. In green plants magnesium is present in chlorophyll. 

4. Calcium and magnesium ions are also essential for the transmission of 

impulses along nerve fibres. 

5. Calcium ions are important in blood clotting and are required to trigger the 

contraction of muscles. 

6. Calcium ions also regulate the beating of the heart. 



HOTS QUESTIONS 


1. Potassium carbonate cannot be prepared by Solvay process. Why? 

Ans. This is due to the reason that potassium bicarbonate ( KHCO3) formed as an 

intermediate (when CO2 gas is passed through ammoniated solution of potassium 

chloride) is highly soluble in water and cannot be separated by filtration. 

2. The hydroxides and carbonates of sodium and potassium are easily soluble in 

water while the corresponding salts of magnesium and calcium are sparingly 

soluble in water. Explain. 

Ans. All the compounds are crystalline solids and their solubility in water is guided 

by both lattice enthalpy and hydration enthalpy. In case of sodium and potassium 

compounds, the magnitude of lattice enthalpy is quite small as compared to hydration 

enthalpy since the cationic sizes are large. Therefore, the compounds of sodium and 

potassium that are mentioned, readily dissolve in water. However, in case of 

corresponding magnesium and calcium compounds, the cations have smaller sizes 

and more magnitude of positive charge. This means that their lattice enthalpies are 

more as compared to the compounds of sodium and potassium. Therefore, the 

hydroxides and carbonates of these metals are only sparingly soluble in water. 

3. Why is LiF almost insoluble in water whereas LiCl soluble not only in water but 

also in acetone? 

Ans. The low solubility of LiF in water is due to its very high lattice enthalpy (F- ion 

is very small in size). On the other hand, in lithium chloride (LiCl) the lattice 

enthalpy is comparatively very small. This means that the magnitude of hydration 

enthalpy is quite large. Therefore lithium chloride dissolves in water. It is also 

soluble in acetone due to dipolar attraction. (Acetone is polar in nature) 






                                       § THANKS FOR READING §


    ©Copyright Venus bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

   [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 

Call : 6265109693 

Download our android app - "Venus bhatnagar" 

By vikas lodhi.

¶ Autor  vikas_lodhi : @lodhi12vikas@gmail.com  for more information: https://qr.ae/pNvOZj



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi