10th science Chapter 6th objective English medium

For chapter no. 5 click here πŸ‘‡πŸ‘‡

Chapter - 5 periodic classification of elements

 By vikas lodhi



VENUS BHATNAGAR SCIENCE INSTITUTE INDORE 

                                  CHAPTER - 6

                         (  LIFE - PROCESS) 

Question 1.   Which out of the following can prepare their own food:
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs

Answer:   Autotrophs. 

Question 2.   Which of the following type includes plant as majority of its population?
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs

Answer:     (d) Autotrophs

Question 3.      Which of the given organisms can feed on plants and animals as well?
(a) Carnivores
(b) Omnivores
(c) Herbivores
(d) Autotrophs

Answer:     (b) Omnivores

Question 4.      Amylase is secreated by:
(a) Pancreas
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Oesophagus

Answer:       (a) Pancreas

Question 5. Which of the following metal is associated with chlorophyll?
(a) Aluminium
(b) Iron
(c) Potassium
(d) Calcium

Answer:    (b) Iron

Question 6.  Which of the following metals are helpful for cellular level transport?
(a) AI – Zn
(b) Fe
(c) Na – K
(d) Calcium

Answer:    (c) Na – K

Question 7.  Where does water get absorbed in body?
(a) Stomach
(b) Food canal
(c) Large intestine
(d) Small intestine

Answer:   (c) Large intestine

Question 8.    The lungs in human beings helps in:
(a) Excretion
(b) Nutrition
(c) Respiration
(d) Transportation

Answer:   (c) Respiration

Question 9.     The liver in human beings helps in:
(a) Excretion
(b) Digestion
(c) Respiration
(d) Transportation

Answer:    (b) Digestion

Question 10.    Bile is originated from in human digestive system.
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Kidney
(d) Stomach

Answer:    (b) Liver

Question 11.     Villi are find inside
(a) Brain
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Oesophagus

Ans.  (c) Small intestine

Question 12. The decomposition of carbohydrate is a process of:
(a) Esterification
(b) Hydrogenation
(c) Oxidation
(d) Emulsification

Answer:   (c) Oxidation

Question 13.    Which one of the following organism use air dissolved in water for respiration?
(a) Amoeba
(b) Sheep
(c) Lion
(d) Leech

Answer:  (a) Amoeba

Question 14.    Energy is released and stored in the form of ATP during:
(a) Excretion
(b) Nutrition
(c) Respiration
(d) Transportation

Answer:   (c) Respiration

Question 15.  Nephron are unit of kidney, it works for:
(a) Nutrition
(b) Respiration
(c) Excretion
(d) Transportation

Answer:  (c) Excretion

Question 16. The phloem in plants are responsible for:
(a) Transport of water
(b) Transport of food
(c) Transport of amino acids
(d) Transport of oxygen

Answer: (b) Transport of food

Question 17. The autotrophic mode of nutrition requires:
(Π°) Carbon dioxide and water
(b) Chlorophyll and sunlight
(c) Carbohydrate
(d) (a) and (b)

Answer: (d) (a) and (b)

Question 18.  Energy generated during cellular level of metabolism is stored in:
(a) Cytoplasm
(b) Mitochondria
(c) Chloroplast
(d) Nucleus

Answer:   (b) Mitochondria

Question 19.  During expiration, the lungs are:
(a) Arched
(b) Flattened s
(c) Perforated
(d) None of these

Answer:   (a) Arched

Question 20.  The correct pathway of blood in double circulatory system is:
(a) atria → ventricles → arteries → veins
(b) atria → veins → arteries
(c) veins → arteries → atria
(d) veins → ventricles → atria → arteries

Answer:  (a) atria → ventricles → arteries → veins


For chapter no. 7th click hereπŸ‘‡πŸ‘‡

Chapter 7 control and coordination


§ THANKS FOR READING §


©Copyright Venus Bhatnagar science Institute indore( m.p) 


Address :[Kalam House]  6,stadium ground Nanda Nagar indore mp. 

     [Bose House] Puneet-pawan apartment slice A sector B scheme no.78 vijay nagar indore mp. 


Download our android app - "Venus bhatnagar"

By vikas lodhi



#### if you like our contents please comment and share with your friends and classmates. ####

####The special thing do not forget to visit our home page ####

#### For more interesting and knowledgeable content  updates follow us on :

Facebook : Venusbhatnagar78@gmail.com 

Instagram : venus_bhatnagar_official 

YouTube : venus bhatnagar science institute 

Twitter : venus_bhatnagar_official 

Telegram : 6265109693 










Comments

Popular posts from this blog

12TH CHEMISTRY CHAPTER 1ST OBJECTIVE QUESTIONS

10th science chapter 10th solution

CEREBELLUM By vikas lodhi